Noves excavacions a Pals per determinar la magnitud de la vila marinera medieval

Aquesta torre de guaita és en realitat la torre de vigilància d'una vila marinera medieval emmurallada i de gran activitat econòmica entre els segles XIV i XVII.

This text will be replaced

Intervé: Eva Sans, Cap Recerca Cercle Català d'Història

El Cercle Català d'Història està duent a terme unes prospeccions arqueològiques a la zona de Radio Liberty per determinar l'abast i grandària del que es va descobrir el 2011. L'existència de la Vila Marinera de la Platja de Pals. 

Els estudis que està duent a terme l'entitat estan revelant dades sorprenents. La campanya d'excavacions del 2011 va documentar una  taverna del segle XVIII, un forn que per dimensions no pot ser el d'una casa particular i una muralla que arribava fins al mar. També que l'indret estava habitat tot l'any i que la Torre Mora no era una simple torre de guatia sinó una edificació de defensa militar. A més, s'ha trobat documentació que parla d'un gran port pesquer amb vaixells de càrrega de mercaderies amb destinació Barcelona. 

Una recerca que podria canviar la història

Totes les investigacions es duen a terme amb ple coneixement i col·laboració de la Generalitat, l'Ajuntament de Pals i el Parc Natural de les Illes Medes i el Montgrí. Les prospeccions les realitza l'empresa especialitzada SOT Prospecció. 
 
Documentar l'existència d'una vila marinera amb un port important a l'època de l'anomenat descobriment d'Amèrica és una tasca complicada ja la documentació directa de l'indret no existeix o es va fer eliminar. Aquesta 'teoria de la conspiració' i les noves proves descobertes poden reforçar els arguments d'aquells que creuen que Colom va sortir de Pals enlloc de Palos i donar posar llum a un dels moments més importants de la història del món occidental.