Platja d'Aro convoca la 5a edició del Premi Jordi Comas de Recerca Local

L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, mitjançant la Biblioteca Mercè Rodoreda, convoca el 5è Premi Jordi Comas de Recerca Local al millor projecte inèdit d’investigació sobre Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, dotat amb 3.000 euros i amb la possibilitat de publicació del treball (1.000 euros en el moment de la concessió del guardó i 2.000 euros un cop el jurat determini positivament la qualitat del treball presentat). 

El concurs és obert a qualsevol àmbit (geografia, història, economia, turisme, aspectes socials, esportius, culturals, mediambientals, biografies, folklore...), i les propostes es poden lliurar fins al 31 d’octubre d’aquest any 2016.El veredicte del jurat es farà públic durant la tercera setmana del mes de desembre d’enguany, i el treball final cal lliurar-lo just un any més tard, el desembre de 2017.

El jurat de la convocatòria està format pel regidor de Cultura de l’Ajuntament, Lluís Pujol; el director de la revista Gavarres, Pitu Basar; l’editor de la Revista del Baix Empordà, Gerard Xarles; i com a novetat d’enguany pel director de la Fundació Jordi Comas, Enric Serra. El jurat, que es reserva el dret de declarar desert el premi, pot demanar informació complementària i fer propostes per ampliar o modificar el projecte perquè sigui més operatiu. La proposta que resulti guardonada enguany prendrà el relleu al treball guanyador de la tercera edició l’any 2015: La Vall d’Aro en temps dels avis, el patrimoni enològic immoble de la Vall d’Aro, de Jaume Badia i Matas.

Prèviament, han estat guardonades les propostes: S’Agaró i l’arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d’Aro · Arquitectura, urbanisme i paisatge noucentista al Mediterrani, de José Javier Guidi Sánchez i Sílvia Gómez Bermejo (any 2014, en procés d’edició);Deutors i creditors a l'Edat Mitjana · El rol del crèdit a la comunitat rural de la Vall d'Aro al segle XVde Xavier Marcó; i Guerra i revolució a Castell-Platja d’Aro, de Jordi Bohigas (doble premi en la segona edició, l’any 2013 i publicats en format llibre) i Nit d'Aro - L'evolució de les sales de festes i discoteques a Platja d'Aro, del periodista Xavier Castillón (primera edició, l’any 2012, també editat i actualment en procés de reimpressió).

Els projectes de treball han de tenir una extensió màxima de 10 pàgines amb els objectius, la metodologia, el pla de treball, les fonts d’informació i la bibliografia. La participació pot ser individual o col·lectiva amb la designació d’un representant, i cal adjuntar-hi també el currículum de l’autor o autors (màxim de 4 pàgines). El projecte guardonat pot ser publicat per l’Ajuntament, ja que l’import de la beca té la consideració de drets d’autor per a la primera edició, tot i que pot fer-ho d’un resum o en forma d’opuscle en format digital. No s’admeten obres que hagin obtingut altres beques per a la realització del mateix treball de recerca. Com a novetat d’enguany, s’estableix que els projectes no escollits en la convocatòria podran ser valorats, de nou, per a futures edicions si els autors així ho autoritzen (en cas contrari hauran de retirar-los de la biblioteca abans dels 30 de desembre de 2016).

Els Premis de Recerca Local de Castell-Platja d’Aro han adoptat el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en record, reconeixement i homenatge a aquest empresari de l’hoteleria i la restauració amb diversos establiments al municipi, va ocupar la presidència i/o la vicepresidències de múltiples entitats turístiques i econòmiques (FOEG, Federació d'Hostaleria de Girona, Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Unió d'Empresaris d'Hostaleria de la Costa Brava Centre o Skal Club d'Espanya). També estigué vinculat durant quatre dècades al Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. Va formar part de l'equip de govern de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro (1970-1979), i contribuí a la transformació del Carnaval de Platja d’Aro, fa 40 anys, per convertir-lo en un esdeveniment de referència a tot el país. També s’associa el seu nom a la primera gran campanya de promoció turística internacional del municipi El amor se cita en Playa de Aro, entre d'altres iniciatives.