Aquest dissabte Platja d'Aro bufarà les 35 espelmes de la Cantada d'Havaneres a cavall Bernat

La Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna de Platja d’Aro celebra el proper dissabte 8 de juliol (22.30 h) el seu 35è aniversari. Manté el seu escenari a la Platja Gran (Cavall Bernat) i té com a protagonistes Els Cremats, Les Anxovetes i Bergantí.
 
La regidoria de Turisme i Dinamització Cultural de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro manté l’aposta per la gratuïtat de l’esdeveniment, tant en l’accés al concert com del servei de 1.200 cadires per al públic assistent. Es repeteix la fórmula d’actuació dels grups, que pugen a l’escenari dues vegades, interpretant quatre peces en cada part. El punt final de la vetllada és l’actuació conjunta de les tres formacions per interpretar els clàssics populars La Bella Lola i El Meu Avi.
 
Com a complement, a l’extrem nord del Passeig Marítim, a tocar de la zona de l’actuació, s’hi celebra l’11è Mercat d’Estiu (19-0.30 h) amb diverses parades de productes alimentaris i d’artesania. El trio de formacions repeteix per segon consecutiu. Els Cremats acrediten una trajectòria de 21 anys a l’entorn de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, però trencant tòpics sobre el tractament d’aquest gènere, tot cercant nous registres, noves músiques d’arrel popular i innovant amb la fusió de la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cúmbia. Entre d’altres peces, dissabte interpretaran Lluny de ma terra, Mare, vull ser pescador o La rumba de Barcelona. Les Anxovetes hi són presents per segona vegada i hi cantaran temes com Tamariu, Llop de mar o La rosa del port. El grup, amb tres veus femenines -acompanyes per dos seitons a la guitarra i al contrabaix-, s’ha forjat en només quatre anys un lloc propi dins un món marcadament masculí, com ho demostren la seixantena d’actuacions que tenen confirmades per aquest estiu i els dos treballs discogràfics publicats En sal (2017) i En fresc (2015). Bergantí és un clàssic de la Cantada de Platja d’Aro i del món de l’havanera en general amb el seu ofici forjat per una carrera musical de més de 35 anys i 2.000 actuacions, que justament enguany arriba al seu final amb la retirada de la formació dels escenaris i per tant la seva actuació a Platja d’Aro esdevé també homenatge. Entre els seus temes destaquen Follia, La Taverna del vell mercant o El Canó de Palamós.
 
En motiu del 35è aniversari de la Cantada, el mateix dissabte 8 de juliol el magazín matinal de RAC1 Via Lliure, conduït per Xavi Bundó, s’emetrà en directe i de cara al públic durant quatre hores (10-14 h) des del Passeig Marítim de Platja d’Aro (confluència amb el c/ Verdaguer, a l’alçada de l’Ajuntament i de la Plaça Major) amb entrevistes, actuacions musicals i convidats especials. Alhora, Televisió Costa Brava la retransmetrà en directe i també ho farà el canal 159 de Movistar Plus de la Xarxa de Televisions Locals i una trentena de televisions de proximitat d’arreu del país. Per a l’edició d’enguany s’han editat 6.000 programes de difusió que en record a Joaquim Muntañola recull una antiga imatge original de l’il·lustrador; de la que també se’n reprodueix un detall en els mocadors commemoratius (es poden adquirir per 2 euros, conjuntament amb un got de cremat). També des de l’any 2012 un doble conjunt escultòric al giratori de la Travessera del Cavall Bernat -a pocs metres de l’escenari- esdevé homenatge del municipi al món de l’havanera en general, i en particular al mateix Muntañola i al gran compositor del gènere, José Luís Ortega Monasterio, ambdós estretament vinculats a Platja d’Aro.
 
La presentació de l’acte recau en el periodista Francesc Sánchez Carcassés, reconegut expert en el món de l’havanera que també en fa la coordinació musical. La sonorització i la il·luminació és a càrrec de Sonostudi, i l’esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Girona. Amb tres dècades i mitja de celebració, la Cantada de Platja d’Aro es consolida com una de les més antigues, tradicionals i reconegudes de la Costa Brava i aplega a milers de seguidors d’aquest popular gènere musical. Al llarg de l’estiu es fan sis cantades més, en format més reduït, a diversos punts del municipi amb Boira (dissabte 15 de juliol a Castell d’Aro), L’Empordanet (dissabte 22 de juliol a S’Agaró), Els Pescadors de L’Escala (dissabte 5 d’agost a Castell d’Aro), Cavall Bernat (dissabte 19 d’agost a S’Agaró), Port-Bo (dissabte 26 d’agost a Platja d’Aro) i Peix Fregit (dilluns 11 de setembre, Festa Major de Castell d’Aro).
 
El cicle d’estiu d’havaneres i audicions de sardanes, que s’inicia amb la Cantada a Cavall Bernat, forma part d’Estereofònics (www.estereofonics.com), la marca que aplega a tots els festivals i espectacles musicals que es desenvolupen a l’estiu a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró i que enguany proposa 78 concerts del 27 de maig al 14 d’octubre amb múltiples gèneres, del jazz a la clàssica, tot passant pel surf o el rock’n’roll. La proposta es va iniciar amb una tarda de concerts inaugurals amb actuacions de petit format als carrers de Platja d’Aro (dissabte 27 de maig), i ha continuat amb Xalaro · Mostra d’Espectacles i Turisme Familiar (17 i 18 de juny), el concert de cobla (25 de juny) i l’inici de les Nits de Jazz (30 de juny-1 de setembre). Properament, serà el torn del Festival Internacional de Música de S’Agaró -música de cambra- (15 de juliol-14 d’octubre), Desemboca Rock’n’Roll Festival (21-23 de juliol), Festival de Guitarra de Girona-Costa Brava (3 i 14 d’agost), Festa Major de Platja d’Aro (11-15 d’agost), Festa Major de Castell d’Aro (8-11 de setembre) i FestiSurf Costa Brava -surf- rock- (dissabte 23 de setembre).